– 3D driedimensionale vormgeving

Ruimtelijk vormgeven is het maken van ruimtelijke beelden hebben 3 dimensies: hoogte, breedte en diepte. Vandaar de term 3D.
3D-kunst neemt ruimte in. Je kunt er omheen lopen en van alle kanten bekijken

Driedimensionale vormgeving kent 3 hoofdgroepen:

  1. modelleren
  2. beeldhouwen
  3. construeren

ad 1. modelleren is het vervormen van materiaal. Het meest bekend is boetseren met klei.
Als gereedschap gebruik je diverse gereedschappen. Je modelleert met je handen, met een stuk hout of spatel. Je haalt materiaal weg met een mes, paletmes of mirette. Je kunt ook klei modelleren met een pottenbakkersschijf.

Het meest bekende materiaal is klei. Je kunt kneden, (zacht) materiaal toevoegen en (zacht) materiaal weghalen.
Andere materialen die je kunt modelleren zijn: kunstklei, boetseerwas, gips, kunststof. Minder bekend is rivierzand voor zandsculpturen. Maar met glas, kunststof of met ijzer kun je óók modelleren. IJzer kun je smeden, glas en kunststof kun je warm of heet maken waardoor het week wordt, je kunt glasblazen.

ad 2. beeldhouwen is het onomkeerbaar weghalen van materiaal. Je neemt een stuk hout of steen en haalt net zo lang materiaal weg tot je het beeld overhoudt. Je werkt met zaag, beitels, beeldhouwhamer, rasp, (schuur)papier. Je kunt natuurlijk ook een ijsklomp als uitgangspunt nemen. Vroeger gebruikte men ook ivoor. Een steenblok om in te hakken is duur. Eén misslag en je steenblok is kapot. Beeldhouwen is over het algemeen een dure hobby of een duur beroep. Gelukkig duurt het héél lang voordat je het beeld klaar hebt.

ad 3. Construeren is het samenvoegen van onderdelen met behulp van bevestigingsmateriaal zoals lijm, spijker, schroef, popnagel, scharnier, solderen, smeden, enzovoorts.
De bekendste materialen zijn hout, metaal en kunststof. Je kunt ook goed verschillende materialen combineren. Architectuur en mode laat men ook wel onder de hoofdgroep ‘construeren’ vallen, maar vallen officieel niet onder de moderne opvattingen over kunst omdat zij een doel hebben.

boetseren
beeldhouwen
constructie 1961, Jean Tinguely

Een tussenvorm is het reliëf.

Andere vormen van ruimtelijk vormgeven zijn:
– ready made
– gemengde technieken
– performance, nauw verwant aan dans en toneel
– conceptuele kunst (Christo, Ed Kienholz, George Segal, Yves Klein): het idee of concept is belangrijker dan het werk zelf
– mode
– design, toegepaste kunst, tuinarchitect: tot halverwege de 18e eeuw is dit geen kunstvorm meer
– foto, film en video zijn ook werkterreinen voor vormgevers / kunstenaars.


terug naar begrippenlijst