keramiek

 

Een keramiekwerkstuk is opgebouwd uit dunne stukjes klei. Wanneer je een keramiekwerkstuk laat vallen dan valt het in scherven uit elkaar.

Bij keramiek denken de meeste mensen aan gebruiksaardewerk en een schopschijf. Minder bekend is de vrije vorm, zonder draaischijf. Deze manier van pottenbakken is ouder dan de gedraaide vormen. Met een beetje handigheid en ervaring kan iedereen dat.

Keramiek wordt vaak versierd. Je kunt de kleivorm versieren met stempels, lijnen, cirkels en nog veel meer. Ook kun je nog ongebakken klei polijsten of een kleurtje geven met gekleurde kleislib (engobe). Of je kunt je werkstuk gedeeltelijk insmeren met metaaloxide of talkpoeder.

Na het bakken kun je een kleistuk glazuren. Maar je kunt de gebakken klei ook verven met dikke of verdunde verf en daarna de opgesierde afdekken vorm afwerken met boenwas of vernis.

 

Er zijn 5 (basis)technieken om handgevormde keramiek te maken

  • een duimpotje
  • rolletjes of slierten klei
  • stroken klei
  • platen of lappen klei
  • een mal gebruiken en gieten of afdrukken

Wanneer je ook goed weet hoe je de kleidelen stevig aan elkaar vastmaakt dan kun je al heel veel. Je hoeft nu alleen nog maar veel te proberen en te maken. Zo krijg je vanzelf steeds meer handigheid in het werken met klei.

Je moet maar denken: een kunstwerk ontstaat meestal pas na veel mislukkingen. Het is net als goed leren lopen ….

 

Luchtbelletjes zijn funest

Je hebt al gelezen dat klei op hoge temperatuur wordt gebakken. 900˚ Celsius is best heet.
Eén klein luchtbelletje in de klei en je werkstuk spat uit elkaar.

  1. maak stukjes klei aan elkaar door met kleislib te werken
  2. Langzaam laten drogen
  3. langzaam verwarmen naar 650˚C (4-6 uur). Bij te snel verwarmen gaat het water in de klei koken en dan krijg je gasbelletjes. Daarna kan de oven op vol vermogen tot de gewenste temperatuur is bereikt. Zie klei bakken

Bekende keramiekproducten zijn: schaal, pot (bewaren en koken), vaas, bloempot, bord, beker, wc-pot, wastafel, wandtegels, dakpan. Minder bekende producten zijn sarcofaag, urn, vrije vorm.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *