veiligheid

In elke werkruimte, ook in ons atelier, wordt gewerkt met stoffen waar je voorzichtig mee moet zijn. Ga dus voorzichtig om met alle materialen en stoffen. Ga ook voorzichtig om met andermans (andervrouws) werk. Daar kun je zelf aan meewerken.

KLEI SCHOONMAKEN
= Klei werkt reinigend voor de huid, denk maar aan kleimaskers. De eerste keren dat je met klei werkt drogen je handen vaak erg uit. Met een beetje huid-crême is dat eenvoudig te voorkomen.
= Klei is niet giftig, maar kleistof is niet goed voor je longen. Doe dus voorzichtig met kleistof.
= Spoel je handen goed schoon in een emmer water, pas daarna was je je handen onder de kraan. Dit is om verstopping in het riool te voorkomen.

VERF SCHOONMAKEN
=water gedragen verf (acrylverf, plakkaatverf, aquarelverf) spoel je eerst uit je kwast in ruim water. Pas daarna met zeep uitwassen onder de kraan
= olie gedragen verf (olieverf, laksoorten) verwijder je eerst zo goed mogelijk uit je kwast of penseel in een doekje, daarna spoel je penseel of kwast schoon in nieuwe of licht verontreinigde terpentine. Pas daarna met penselenzeep of groene zeep of Dreft de restjes uit je penseel wassen.
= leg je penselen altijd plat neer om te drogen.

RESTSTOFFEN OPRUIMEN
= Water met kleideeltjes, terpentine met verfdeeltjes …..
Laat water of terpentine enkele dagen staan. Alle kleideeltjes en verfdeeltjes zakken naar de bodem en je hebt weer schoon water of schone terpentine. Je kunt de schone terpentine overgieten en de resten (residu) laten indrogen of wegvegen met een doekje.
= plastic en papier scheiden we zo veel als mogelijk. Chemische stoffen (ook terpentine en batterijen) verzamelen we en leveren dat in bij de milieustraat.

OPRUIMEN ALGEMEEN
Er zijn weinig mensen die dat leuk vinden. Toch is het belangrijk. We hebben altijd één tafel waar alle gebruikte en schoongemaakte gereedschappen verzameld worden. Vandaaruit bergen wij ze op. We kunnen dan eenvoudig controleren of alles goed schoon is of niet meer gebruikt kan worden.
= gebruikte penselen en schoongemaakte verfbakjes en palettten schoongemaakt op tafel leggen.
= ook gebruikte gereedschappen op tafel leggen
= eigen materiaal (voorbeelden, schetsen, plaatjes) opbergen in je eigen hangmap
= zorg dat je naam op je werkstuk staat: kleiwerkstukken in plastic zak met naam aan de buitenkant, doeken met naam op de achterkant.